Studio Loci Journal 2019


November

 

Elsham Road, Leytonstone, London

This project won two awards 

BALI National Landscaping Awards 2019 - PRINCIPAL AWARD WINNER - Domestic Garden Construction - Under £30k
BALI National Landscaping Special Awards 2019 - Environmental Impact: Best Use of Recycled Materials

 

The client brief for this small, narrow garden of a terraced property in north east London was for greater privacy whilst retaining an area large enough for hosting guests. At the core of the design process was sustainability.

 

All the finishing material and soil, apart from the lightweight soil for the green roof on the shed, was either recycled or from the site. Water recycling was also part of the sustainable design. The green roof acts as a water harvester, connecting to the tallest raised planter to help irrigation. Water is also harvested from the house roof to form a water feature, counter-levered to the eastern boundary fence line and connecting directly into the pond from which the overflow is connected to the lower bog garden raised planter. The raised planters create interesting levels and screening, framing the main seating area to the back of the garden. The fencing utilises different timbers and sizes to create a staccato effect for added interest and contrast. The tropical planting scheme softens the hard landscape elements and provides year-round privacy.

 

Elsham Road Leytonstone London, Landscape Architects, Studio Loci

 

Elsham Road Leytonstone London, Landscape Architects, Studio Loci

 

Elsham Road Leytonstone London, Landscape Architects, Studio Loci

 

Elsham Road Leytonstone London, Landscape Architects, Studio Loci

 

Elsham Road Leytonstone London, Landscape Architects, Studio Loci

 

July

 

The Newt in Somerset

 

In 2016 LDC Limited were commissioned to undertake the detail design and construction for the redevelopment of Hadspen House gardens; now called The Newt In Somerset

 

Collaborating with Katie Lewis, the estate Landscape Project Coordinator over a period of three years, LDC have transformed the gardens into a series of ornamental spaces. These include the Kitchen Garden, Fragrance Garden, Colour Gardens, Cascades, Lower Egg, Bathing Pond, Long Walk; and a walled Parabola.

 

At the gardens heart lies the walled Parabola Maze featuring a series off dramatic curved drystone wall terraces each with its own distinguishing material plateau and bounding espalier apple trees that form the ‘maze’ effect. Amongst the many stunning features is a reclaimed cider press which LDC re modelled as a brimming pool. The water flow then connects to a drystone effect water wall and cascade before disappearing underground.

 

A water heavy site both from an aesthetic and practical point of view, one of the key components to the design and build was the use of the hillside landscape to interconnect the surface water alongside the various pools and cascades that form the water features to the site. Using gravity, overflows to both the the Lily pond, Cascade and Parabola maze water features are connected to the bathing pond that is nestled at the bottom of the hillside forming the main view point from Hadspen House. The bathing pond in turn feeds three further ponds in the kitchen garden. All surface water to the site is run into the bathing pond via an extensive drainage system. An overview of the extensive nature of this project can be viewed here

 

The Estate Gardens successfully opened to the public in the summer of 2019.

 

Client: The Newt In Somerset

Architect: Benjamin & Beauchamp Architects

Landscape Architect: Studio Loci

Project Coordinator: Katie Lewis

 

Produce Garden, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociProduce Garden
 

A place to grow, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociA place to grow
 

All things Somerset, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociAll things Somerset
 

Fragrance Garden, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociFragrance Garden
 

Garden Cafe, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociGarden Cafe
 

Lower Egg, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociLower Egg
 

Parabola, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio LociParabola
 

 


 

June

 

Villa Mas Claude, Vence, Alpes-Maritimes

 

Set on the outskirts of the medieval town of Vence,  Villa Mas Claude sits some 300m above the dazzling coastal fringe of the Co’te d’Azur.

 

The property offers an exceptional location placed between the heat of the coastal plain and the comparative coolness of the foothills to the western Alps.

 

Elevated above the mediterranean forest of the Malvan Valley with distant views of the sea, the villa is intentionally retro with a lived-in, reposeful atmosphere for relaxed living and restorative contemplation. It is a creative place framed within the lushness of the tropical gardens and the interface of olive grove with pine forest beyond.

 

One of two restoration projects located side by side the villa has been fully restored involving structural renewal, new roofing, updated and modernised M&E utilities, a fully restored and modernised swimming pool, hardscape, external lighting, tropical and mediterranean planting, new olive groves and the management of forestry.

 

In addition a full interior design service was implemented comprising, kitchen design, textiles, lighting, furnishings, fittings, artefacts and the sourcing of domestic equipment and utensils.

 

Contract value: € 2m

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 

Villa Mas Cluade Vence Alpes-Maritimes, Landscape Architects, Studio Loci

 


March

 

Designs have been developed by the Izolyatsia Foundation led by Rick Rowbotham to assess the viability of constructing a three storey sea container structure over a restored and modernised single storey industrial building. The proposal envisages an entrance gateway to the now established post-industrial creative hub located in a historic shipyard linked to the Dnieper River in Kiev, Ukraine.

 

From the gas stationFrom the gas station

 

Aerial viewAerial view

 

Approach from Izone.jpgApproach from Izone

 

From the 2 storey buildingFrom the 2 storey building

 

From 3rd floorFrom 3rd floor

 

Approach from parkingApproach from parking

 


 

February

 

Recent garden project by the Studio. Taking advantage of the the large scale earthworks to the rest of the garden by LDC Ltd the team unearthed a large amount of local iron stone. This formed the basis of a randomly laid mosaic, a concept inspired by the patterns created in nature by molten rock, the cracks will instead be plug planted and seeded to create ‘green’ fissures. The dark tones contrast well within the porcelain paving.

 

Paving Mosaic

 


 

January
 

Effects of Ocean Plastics : Plastic pollution is becoming ever more apparent as shown by the artwork of Chris Jordan. The detrimental effect on ocean dwelling animals ultimately effects those further up the food chain via the transfer of plastic microfibres. A quarter of all fish in Californian fish markets was found to have plastic in their system.

Please click here to sign a petition to force the UK government to consider a large scale ocean clear up.

 

albatross chick killed by eating plastics