Produce Garden, The Newt, Castle Cary, Somerset, Landscape Architects Studio Loci

The Newt in Somerset

 

In 2016 LDC were commissioned to undertake the detail design and construction for the redevelopment of Hadspen House gardens; now called The Newt In Somerset

 

Collaborating with Katie Lewis, the estate Landscape Project Coordinator over a period of three years, LDC have transformed the gardens into a series of ornamental spaces. These include the Kitchen Garden, Fragrance Garden, Colour Gardens, Cascades, Lower Egg, Bathing Pond, Long Walk; and a walled Parabola.

 

At the gardens heart lies the walled Parabola Maze featuring a series off dramatic curved drystone wall terraces each with its own distinguishing material plateau and bounding espalier apple trees that form the ‘maze’ effect. Amongst the many stunning features is a reclaimed cider press which LDC re modelled as a brimming pool. The water flow then connects to a drystone effect water wall and cascade before disappearing underground.

 

A water heavy site both from an aesthetic and practical point of view, one of the key components to the design and build was the use of the hillside landscape to interconnect the surface water alongside the various pools and cascades that form the water features to the site. Using gravity, overflows to both the the Lily pond, Cascade and Parabola maze water features are connected to the bathing pond that is nestled at the bottom of the hillside forming the main view point from Hadspen House. The bathing pond in turn feeds three further ponds in the kitchen garden. All surface water to the site is run into the bathing pond via an extensive drainage system. An overview of the extensive nature of this project can be viewed here

 

The Estate Gardens successfully opened to the public in the summer of 2019.

 

Client: The Newt In Somerset

Architect: Benjamin & Beauchamp Architects

Landscape Architect: Studio Loci

Project Coordinator: Katie Lewis